RAGGA

A ragga óra három fő táncstílusból tevődik össze, melyekkel stílushűen foglalkozunk:

Dancehall

A dancehall eredetileg a reggae-re épülő zeneirányzat , és a rap-pel vannak azonosságai. De ezzel együtt figyelembe kell venni, hogy ősalakja a reggae stílusban - különösen a beszédéneklés - zenetörténetileg jóval korábbra tehető (az 1960-as évek végére) mint a rap formák.
Jamaicai származású reggae énekesek (különösen Kool Herc) agymértékben vettek részt a rap / hip hop kifejlesztésében is. Nagy hatást gyakorolt a dancehall kifejlődésében az ún. "toast", egy módja a beszédnek, ami előadóktól, mint U-Roy lettek ismertek és ezzel a dancehall kezdetének is
tekintik.
A dancehall ritmusok a '90-es évek második felétől egyre több teret találtak az európai zenevilágban, amiben anyanyelvű művészek, például Németországban és Franciaországban egyéni módon képviselik a dancehallt és még a jamaicai "világ" nézeteitől is elhatárolódnak.
A táncelemek jellemzően a mindennap életből vett képeket jelenítenek meg (pl. washing machine, butterfly, fire burnin') a kultúrára jellemző kötetlen, laza, felszabadult stílusban. A vidám, pörgős ritmusok, és a könnyed mozdulatok garantálják a jó hangulatot.

Ragga

A ragga a raggamuffin szó rövidítése. A dancehall és a reggae metszetében kialakult műfaj, amelynek hangszerelése főként elektronikus. A ragga lehet a dancehall reggae szinonimája is. Egyes források szerint a szót nem használják Jamaicán, csak Európában és az USA-ban, ezeken a területeken viszont népszerűbb, mint a dancehall. A Raggát sokszor összetévesztik magával a rasta életstílussal, pedig maga a Ragga csak a zenei műfajt, illetve a táncot magát jelenti.Mozdulataiban a dancehall, és a hip-hop-hoz hasonló elemek találhatóak. Jellegzetessége a hirtelen ütemváltásokban nyilvánul meg.

Reggaeton

A REGGAETON földet dübörögtető zenéjére a latin-amerikai táncok mozdulatai keverednek a hip-hop-pal, és megannyi stílussal, ami a latin klubok legmodernebb, legfeketébb és legközkedveltebb, minden ízületet megmozgattató sikertáncát eredményezte.Mozgásvilágának a csípő- és a mellkas ritmusos rázása a fő jellemzője, akár megduplázva a zene
alapütemét, azonban nem veti meg az afro táncok és a jazz jellegzetes vonásait sem. Ez egy rendkívül intenzív és dinamikus, "izolációs" mozgás.

Kényelmes, sportos ruházat, sportcipő, törölköző, és folyadék-utánpótlás erősen
ajánlott!

EdzÉsek

flowerIdőpont: Hétfő 18:00-19:00

 

Oktató: Horváth Csilla és Szádvári Zoltán
Telefon: +36 70 676 3715

Jegyek, béreletek:
Alkalmi órajegy: 1.000,- Ft / 60 perc
4 alkalmas bérlet: 3.600,- Ft /érvényesség: 4 hét - Ragga vagy Reggaeton (heti 1× 60 perc)
8 alkalmas bérlet: 7.000,- Ft /érvényesség: 4 hét - csak Reggaeton (heti 2×60 perc)